Om Twitter mäts som samtalsnätverk är Sakine Madon 1:a och Zara Larsson på plats 16 190

Twitter bör mätas som socialt media (samtal och nätverk), inte massmedia (räckvidd och sändare/mottagare).
Idag presenterades Hampus Brynolf undersökning Twittercensus i DN. Imorgon kan man lyssna till hela presentationen hos Intellecta. Hans undersökning har väckt debatt på Twitter – bland annat för att 9 av 10 topprankade Twittrare är män. Själv reagerar jag på att metoden att utgå från följare mer visar kändisskap från massmedia, snarare än förmåga att använda Twitter som det det är – ett mikromedie för samtal. Därför har jag gjort en egen alternativ undersökning som visar en helt annan bild av vilka som faktiskt påverkar den digitala opinionen på dess egna spelregler. De 10 största påverkarna på Twitter är journalister räknat på förmågan att vara social. Sociala medier går trots allt ut på att vara social, dvs samtala med andra människor. Förmågan att vara social kan enkelt mätas genom att räkna antalet ömsesidiga omnämnanden s.k. ”at-mentions”. Antalet följare ett visst konto har beror oftast på att personen är känd sedan tidigare från ett massmedium såsom TV. Det ger ett försprång i antal följare, men är inte samma sak som att man arbetar sig upp till ett förtroende över tid genom att bjuda sina läsare på intressant innehåll och prata med dem direkt på Twitter. Min egen undersökning av ömsesidiga mentions i drygt 147 miljoner tweets från 443 058 svenska Twitterkonton under Q1 2015 visar en helt annan bild. Artisten Zara Larsson kommer räknat på detta sätt på plats 16 190 (!), medan journalisten Sakine Madon istället intar förstaplatsen. superstjarnor_pa_svenska_twitter I centrum av galaxen syns ”superstjärnorna” som mörka stora prickar. Varje bubbla är ett användarnamn och storleken på bubblan avgörs av hur ”social” en användare är, dvs är en person som pratar med många andra sociala twittrare. För varje gång två konton har nämnt varandra bildas ett streck mellan bubblorna, det räcker alltså inte att en person nämner en annan som inte svarar. Samtalen pågår i olika kluster som syns som olika ringar på bilden. Dessa supersociala personer samtalar som synes med person från olika kluster och överbrygger därmed olika ”sociala bubblor”. Topp-10 listan över de supersociala svenska twittrarna, tycker åtminstone jag, ger en mer rättvisande bild  av de verkliga påverkarna i samhällsdebatten. Journalister dominerar som synes listan totalt.

 1. Sakine Madon, journalist
 2. Daniel Swedin, journalist
 3. Eric Rosén, journalist
 4. Owe Nilsson, journalist
 5. Osín Cantwell, journalist
 6. Ivar Arpi, journalist
 7. Emanuel Karlsten, journalist
 8. Jonna Sima, journalist
 9. Mårten Schultz, professor
 10. Fredrik Virtanen, journalist

Övriga supersociala twitterkonton är i rangordning:

mattias_neo Journalist
anderslindberg Journalist
markus_uvell PR-konsult
Erik_Helmerson Journalist
beckmansasikter Politiker
OhlyLars Politiker
mymlan Journalist
JohanIngero Debattör
wistikent Präst
AB_Karin Journalist
AndraAnais Journalist
isobelsverkstad Debattör
CarolineSzyber Politiker
RebeccaWUvell Debattör
Annabosdotter Journalist
UlfBjereld Professor
niklassvensson Journalist
ViktigaNyheter Journalist
perhagwall Politiker
federley Politiker

UPPDATERAT: På förfrågan har jag även gjort en graf som visar de 150 första twittrarna på listan. För att namnen ska synas ordentligt har jag gjort om layouten så att den avspeglar deras inbördes relation till varandra, men de kan ha fått en annorlunda placering i grafen jämfört med det totala samtalsnätverket ovan. topp 150 samtalsnätverk svenska twitter q1 2015 Om undersökningen. Urvalet av konton baserar sig på de som under Q4 2014 oftast fastnade i upprepade sökningnar på Twitter på både vanliga svenska ord såsom och, att, för , också, inte och samtidigt har bedömts vara på svenska av Twitters språkalgoritm. Därefter har de senaste cirka 200 tweetsen hämtats hem för respektive twittrare kontinuerligt sedan 1 januari 2015 till 31 mars 2015. Du kan ladda ner topp 500 användarnamn från undersökningen här. UPPDATERAT: det blev knas med formateringen, ladda ner CSV-fil här istället! Imorgon ser jag fram emot att lyssna på Hampus Brynolf’s fulla dragning av Twittercensus 2015 kl 15 – 16:30 på Intellecta!

10 svar på ”Om Twitter mäts som samtalsnätverk är Sakine Madon 1:a och Zara Larsson på plats 16 190”

 1. Tyvärr kan han alldeles för lite om nationalekonomi m m för att kunna tala om detta. Inbäddat i det han säger ligger en massa felaktiga antaganden, tex att tillväxt=ökad miljöförstöring. I de mest utvecklade länderna är det tvärtom, de som har råd satsar på miljö.

 2. @tredjemannen Det är ju det jag säger. Vi behöver fler som inte ”kan”. Som tänker tvärtom och hittar på business as unusual. Nationalekonomerna och alla andra som ”kan” har ju haft vår uppmärksamhet ett tag nu och vi kan väl enas om att det går sisådär…

 3. Inte sant, kanske kan du för mycket om ekonomi och gör som vanligt – struntar i externaliteterna.. Utvecklade länder konsumerar mycket mer per capita än lågutvecklade dito. De importerar också det mesta från mindre utvecklade länder. Hur mycket av det du köper har producerats miljövidrigt utomlands? 50%? 75%? Mer?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.