Medier, psykografi, Schulman och IKEA – exempel på medieanalys 2.0

Media engagerar all typer av människor. Både IRL och i bloggosfären. De mest länkade bloggarna (störst bubblor) som använder ordet är abstrakta och rationella (den psykografiska målgruppen ”strateger”). Men det är stor psykografisk spridning oavsett alla metodologiska disclaimers man skulle kunna hitta på om undersökningen (det begränsade urvalet, vad det egentligen säger att man använder ordet ”media” i en bloggpost? etc. osv, m.m.). Psykografisk blogganalys “media”

Om vi snävar in analysen till endast de som nämner ”sociala medier” förändras bilden ordentligt:

Psykografisk blogganalys “sociala medier”

Poängen är förstås inte att hävda nåt om bloggosfären – utom om psykografiska målgrupper. Inte en kotte nämner som synes sociala medier utanför den psykografiska målgruppen Strateger. Urvalet är hyfsat slumpmässigt, så det borde gälla som generellt resonemang.

Varför är det då så? Min förklaring ligger i att de abstrakta personlighetstyperna (övre delen av diagrammet) intresserar sig för koncept, medan de konkreta personlighetstyperna intresserar sig mer för saker och människor. Ta Alex Schulman till exempel som är både ett ”koncept” och en person som pratar om en massa saker:

Psykografisk blogganalys “schulman”

Här ser vi att de allra flesta som nämner Schulman är ”känslomänniskor” (högra delen av diagrammet). Men det finns också ett kluster bland de extremt rationella (högra delen av diagrammet) och abstrakta (övre delen av diagrammet) bloggarna. Om man klickar på bubblorna kan man se de faktiska bloggarna. Vi börjar med den största bubblan längst nere i högerkrysset (konkret/känslosam). Vi hamnar på bloggen barajagjohanna – le petit souris och det handlar tydligen om Katrin, inte Alex:

barajagjohanna - le petit souris “schulman”

Om vi istället kollar in den största bubblan längst uppe till höger hamnar vi hos Beta Alfa som rapporterar om Schulmans samarbete med Värmlands Folkblad:

Beta Alfa “schulman”

Det är alltså inte bara VAD man skriver om:
Psykografisk blogganalys “mascara”

Utan även HUR man skriver om samma sak i fallet Schulman. En varumärkesansvarig som vill veta vad folk tycker om en produkt bör alltså först ta ställning till vilka psykografiska målgrupper som är kopplade till försäljningen. Jag har text roat mig med att analysera bloggar som nämner IKEA och kan konstatera strategerna överlag är väldigt positiva till IKEA, men de skriver om varumärket, reklamen och hur företaget sköts snarare än om produkterna finns i lager när de är på varuhuset. Det sistnämnda var när jag tittade betydligt vanligare bland Jungs Feelers (känslosamma, intresserade av människor och har mycket subjektiva värderingar som ”snyggt/fult”, ”bra/dåligt”). Denna psykografiska målgrupp skriver ofta mode- och inredningsbloggar till exempel. Och de är som synes i majoritet även om de inte länkas till i lika stor utsträckning alla gånger:

Psykografisk blogganalys “IKEA”

Jag och Jon fortsätter att utveckla psykograf-maskinen och själv är jag väldigt sugen på att sålla ut åsikter från alla omnämnanden. Det vore cool!

Vad tycker du vore coolt?

PS. Det visade sig att det går att köra URL:er i psykografen och att vissa tidningar varit duktiga nog att skapa vettiga länkstrukturer som gör att jag kan se vilka som engagerar sig i artiklar på kultur- respektive ekonomidelen till exempel. Jag ska prata inför 65 smartskallar hos Tidningsutgivarna på tisdag nästa vecka och kanske har du några idéer på vad som skulle kunna vara intressant ur tidningsanalytikers ögon? Användbara tips belönas med ett betatestar-konto av PRfekt Insight som den här posten är baserad på. 😉